Horseball

Onze manege telt verschillende horseball ploegen die allen meespelen op nationaal tot sommige op internationaal niveau.Zo hebben we een ponyploeg (under 16) die al tot 2x toe deelgenomen heeft aan het Europees Kampioenschap waar ze ontzettende veel ervaring hebben opgedaan. Ondertussen is deze ploeg uitgegroeid tot Hoefijzer 5 met nog steeds dezelfde spelers, dat ondertussen een hechte groep is geworden. Onze andere nationale ploegen hebben zich in 2011 beiden Belgisch kampioen gemaakt in 1e & 2e divisie.

In 2017 is Hoefijzer 5 kampioen geworden in div 2 en start nu in 2018 in eerste divisie! We wensen hun alvast veel succes toe!

Ook Hoefijzer Petrol en Hoefijzer 7 gaan in 2018 beiden starten in de officiële Belgische competitie! Ook voor hen heel veel succes!!

De kalender van de nationale matchen kan u vinden op onderaan.

Onze wekelijkse trainingen van onze ploegen zijn op verschillende dagen:

Zaterdag ochtend (9-11u) : 't Hoefijzer 3 (div 2) 

Zaterdagochtend(09-11u) : 't Hoefijzer 3 (div 1) 

Vrijdagavond (21.30-23.30u) : 't Hoefijzer 5  (div 1) olv Robin Cool

Wedstrijdkalender 2019

Locaties

16 - 17/3/2019 Tielt

6 - 7/4/2019  Ghlin

4 - 5/5/2019 Buggenhout

22 - 23/6/2019 Ingelmunster

6 - 7/7/2019 St Niklaas

27 - 28/7/2019 Diepenbeek

31/8 - 1/9/2019 Adegem

14 - 15/9/2019 Lier

 

        

Horseball een snelle spectaculaire ruitersport

Horseball is een teamsport die de klassieke pony- en paardensportdisicplines wel wat ondersteboven heeft gegooid door er een nieuwe mentaliteit in te brengen. Deze mentaliteit van samenspel en plezier in combinatie met snelheid en lenigheid maken horseball tot een spectaculaire en spannende ruitersport. Het wordt gespeeld door jongens en meisjes, mannen en vrouwen en ook gemengde teams.

Deze discipline werd in de eerste plaats geïnspireerd door de basketbal, waarin men de handigheid en de snelheid van de balbeweging terugvindt, vervolgens door de rugby voor de hartstocht en zijn passenspel en tenslotte door de voltige voor het evenwicht en de lenigheid van deze discipline. De tradities van de ruitersport zijn overal aanwezig, zowel in de voorstelling, het respect voor de tegenstander als bij de dressuur en de zorg besteed aan de paarden.

Zijn origine dateert van Gengis Khan en was gekend onder de naam “Bozkaschi”. Het spel Horseball werd voor het eerst gespeeld in Frankrijk waar deze sport onmiddellijk een toenemende interesse opwekte zowel bij de ruiters als bij het publiek … Hierdoor ontwikkelde deze sport zich snel in heel Europa en werden er nationale kampioenschappen georganiseerd. Tot op heden nemen 8 landen deel aan de Europese kampioenschappen. Deze landen beschikken over vaste en gestructureerde Horseball activiteiten en zijn meestal aangesloten bij hun nationale federatie voor ruitersport : Duitsland / Oostenrijk / België / Spanje / Frankrijk / Groot-Brittannië / Italië / Portugal.

Het reglement van deze discipline is rechtmatig en streng met respect voor het paard en ruiter en is zodanig opgesteld dat men aan de spelers en hun paarden een maximum aan veiligheid kan waarborgen .

Het spel

Een wedstrijd duurt 20 minuten, bestaand uit twee periodes van elk 10 minuten, er is een rust van 3 minuten tussen iedere periode. Iedere spelleider mag 1 time-out vragen van ieder 30 seconden per helft.

Een Horseball ploeg bestaat uit 6 ruiters en 6 paarden, 4 op het veld en 2 in reserve langs de spellijn. Na de bal tenminste driemaal te hebben overgespeeld aan drie verschillende spelers van dezelfde ploeg mag men proberen een doelpunt te scoren. De doelen staan in de hoogte aan korte zijde van een rechthoekig veld (minimum 60mx20m). De ploeg die de meeste doelpunten gescoord heeft wint de wedstrijd.

De bal is voorzien van 6 lederen handvaten die het oprapen, zonder een voet op de grond te zetten, en het afpakken uit de handen van de tegenstander toelaat. De speler moet absoluut in beweging zijn om de bal te mogen oprapen en hij mag hem niet langer in handen houden dan 10 seconden.

Een scheidsrechter te paard (op het veld) en een scheidsrechter op de stoel  (aan de inworplijn) zijn per radio met elkaar verbonden en zorgen ervoor dat het reglement strict nageleeft wordt zodat de wedstrijd loyaal en in veiligheid kan verlopen. Horseball is een zeer fysische sport zowel voor het paard als voor de ruiter en vergt dus veel “fair-play” van de spelers. De fouten worden gesanctioneerd door penaliteiten, van P1 (de belang-rijkste) tot P3. De scheidsrechter kan ook een speler straffen met een gele of rode kaart.

Harnachement en bescherming

Het is noodzakelijk de vier benen van het paard te beschermen door bandages (type polo-bandages) en door vier springschoenen. Een klassiek hoofdstel, een veelzijdigheids- of springzadel, een martingaal en een opraapsingel maken het harnachement van het paard compleet.

De opraapsingel is absoluut noodzakelijk voor de Horseball speler. Deze verbindt de twee stijgbeugels met elkaar waardoor de speler de bal kan oprapen door zich langs de zijkant van zijn paard te buigen.

De speler is verplicht een helm, voorzien van een kinband zoals het cross type, te dragen, rijlaarzen, een rijbroek en een sweater met de kleuren van zijn ploeg en voorzien van een nummer, zowel vooraan als achteraan. De sporen zijn facultatief maar moeten identiek zijn, gevaarlijke sporen en deze voorzien van een wieltje zijn verboden. Enkel stompe sporen met een stang van maximum 3 centimeter zijn toegelaten. De sporen moeten correct aangetrokken worden op een normale hoogte en gewoon vastgehecht met een riem. De rijzweep is verboden tijdens de wedstrijd. Aanvullend wordt voor de speler kniebescherming aanbevolen, rugbescherming is toegestaan afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.

 

 

 

Volg ons

Facebook icon

Recente Artikels

published 2 jaar 1 maand ago
published 4 jaar 1 maand ago