Western

Westernrijden is een Amerikaanse rijstijl van de ruitersport. Het wordt gereden met een westernzadel en een hoofdstel dat meestal geen neusriem heeft. Met losse = doorhangende, géén weggeworpen, teugels rijden is hierbij een einddoel.

Het westernrijden is bij ons nog in volle groei en wordt enkel gereden met eigen paarden.

Westernrijden vindt zijn oorsprong in het werk van de Amerikaanse cowboys. De western rijstijl wint aan belangstelling, zowel bij recreatieruiters als wedstrijdruiters. De disciplines kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdklassen: keuringen, dressuur, snelheidsspelen en werken met vee.

Zo is er:

Halter: dit is een rastypische keuring voor paarden die aan het halster getoond worden.

 

Trail: In de arena worden de hindernissen nagebootst, zoals een hek openen en sluiten, over balken heen stappen, draven of galopperen, een brug overlopen, in een vierkantje een heel rondje om zijn eigen as draaien (een soort kleine spin, pirouette) en achterwaarts gaan volgens een bepaald patroon (vaak een L-figuur). Naast deze verplichte onderdelen kan de trail worden aangevuld met andere hindernissen, zoals een denkbeeldige sloot, het vervoeren van een object of diverse hindernissen waarbij het paard zich achterwaarts en zijwaarts moet bewegen.   

Pleasure: De deelnemers stappen samen de arena binnen en moeten aan de rail (wand) blijven. Passeren is toegestaan, maar de ruiter mag geen cirkels rijden of de arena oversteken. De drie verschillende gangen stap, draf en galop worden zowel op de linker- als op de rechterhand getoond. De gang die doorzittend wordt gereden (jog) is erg belangrijk. Het is een langzaam gereden draf die beslist niet sloffend op de voorhand mag worden gereden. De draf is pas de laatste jaren in zwang gekomen en wordt sindsdien op de wedstrijden gevraagd. Bij het commando 'reverse' maken de deelnemers een draai van hondertachtig graden en veranderen zo van hand. Een te hoge of te lage snelheid, een verkeerde gang op een bepaald moment, verzet van het paard, te diepe of te hoge halshouding van het paard of uit de betreffende gang vallen, worden als overtreding aangemerkt. Het paard moet gereden worden zonder overmatige of storende correcties van de ruiter. Dit hoeft niet aan losse teugel, maar dat geeft wel een indicatie voor de africhtingsgraad. Het accent van de proef ligt in het prettig te rijden zijn van het paard en zijn gehoorzaamheid.

Reining: Reining is bedacht om het atletische vermogen van een westernpaard te laten zien, binnen de gesloten ruimte van een showarena. Deelnemers moeten één van de tien patronen rijden, verdeeld over acht onderdelen. Inclusief langzame kleine cirkels, grote snelle cirkels, snel opeenvolgende galopswissels, 360 graden draaien op dezelfde plek (spins) en de veelal spannende en dynamische slidingstops die echt typerend zijn voor het reining paard. Ondanks de schijnbaar ontspannen houding van zowel ruiter als paard en de losse teugels, die typerend zijn voor deze discipline, is reining een sport met een spannend wedstrijdelement. Het vereist enorm veel concentratie van zowel de ruiter als het paard. Er is een zeer hoge mate van competentie nodig om deze sport naar behoren te kunnen uitoefenen.

Barrel racing: Drie in een driehoek opgestelde vaten markeren het parcours. De deelnemer mag zelf beslissen aan welke kant van het eerste vat hij wil beginnen. Hij kan kiezen uit twee patronen (linksom of rechtsom) Belangrijk is dat hij/zij een volledige cirkel om alle vaten rijdt, waarbij aanraking is toegestaan. Een omgevallen vat levert strafpunten op (vijf strafseconden). Als de ruiter zijn hoed verliest, betekent dat eveneens vijf strafseconden. Diskwalificatie volgt als een combinatie zich niet aan het parcours houdt. Barrel racing is een wedstrijdonderdeel waarbij de snelheid en de wendbaarheid van het paard optimaal op de proef worden gesteld.

Cutting: Bij de 'cutting' moet de ruiter een koe kiezen uit de kudde die in de ring gebracht is. De combinatie moet de kudde oplettend benaderen zonder deze overmatig te verstoren. Als de ruiter heeft bepaald welke koe hij van de kudde wil afzonderen, moet de combinatie de koe zo dicht mogelijk naar het midden van de arena drijven. Twee andere ruiters houden de koe in het midden van de arena, terwijl weer twee andere ruiters zorgen dat de kudde bij elkaar aan de korte zijde van de arena blijft. Het is de taak van het paard om te voorkomen dat de koe terugkeert naar de kudde door het dier de weg af te snijden.

Working cowhorse: Bij dit onderdeel moet het paard laten zien dat het geschikt is om werkzaamheden op een ranch te verrichten. De beginselen van reining komen hier naar voren. Daarnaast moet het paard tonen dat het koegevoel (cow sense) heeft. Het working cowhorse bestaat uit twee onderdelen: zonder vee bestaande uit een reining proef en het werken met vee.

 

Volg ons

Facebook icon

Recente Artikels

published 2 jaar 1 maand ago
published 4 jaar 1 maand ago